|
19 07 2011 |
|
Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Yaşar AKÇA'nın ceviz yetiştiriciliği ile ilgili olarak vermiş olduğu eğitim Valilik toplantı salonunda Sayın Valimiz Dr.Ahmet CENGİZ'in katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Tüm Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri teknik personeli ve konu ile ilgili çiftçiler eğitime katılmıştır.
Ceviz sağlık ve beslenme bakımından önemli bir meyve türüdür. Ceviz çok degisik sekillerde tüketilmektedir. Çerez olarak, pasta ve bisküvi sanayinde, parfüm sanayinde, reçel, helva yapiminda, boya, tanen, plastik ve kauçuk endüstrisinde, yag olarak, ilaç sanayinde, sucuk, samsa, pestil yapiminda tüketilmektedir. Ayrica kerestesinin son derece kiymetli olmasindan dolayi da oymacilikta bu yönde aranan materyallerin basinda ceviz gelmektedir.
Çok uzun yasayan ve asi ile çogaltilmasi oldukça zor olan cevizde, bahçe kurmadan önce bölgenin ekolojik özelliklerinin iyi bilinmesi gereklidir. Ceviz kislari çok asiri ve sürekli düsük sicakligin hakim oldugu bölgeler ile yazlari çok asiri sicak olan yerlerde yetistirilmemelidir.
Cevizler derine inen güçlü bir kök sistemine sahip olduklari için toprak derinliginin en az 2- 2.5 m olmasi ve geçirimsiz katmanlarin olmamasi gerekir. Yetistiricilik yapilacak bölgenin topraklarinda fazla alkalilik ve tuzluluk sorunlari bulunmamalidir.
|